Hoe Stake ik SafeCoin

Hoe Stake ik SafeCoin

Staking bij SafeCoin
Wat is staking? Staking is een manier om crypto munten vast te zetten voor een bepaalde periode en daar een vergoeding (reward) voor te krijgen. SafeCoin biedt deze mogelijkheid ook. Dit artikel laat zien hoe je kan staken met SafeCoin met de Safecoin web wallet

Waar start ik?
Er zijn meerdere manieren van staken, waarbij ik de meeste makkelijke manier beschrijf in dit artikel en dat gaat via stake.safecoin.org. De 2e manier van staken gaat via CLI (in de toekomst zal dat aan dit artikel toegevoegd worden). Er komt in de toekomst een mogelijkheid om via Ledger te staken. (ledger is mogelijk, binnenkort een handleiding hiervoor)

Gefeliciteerd je hebt SafeCoins in de wallet.safecoin.org (wallet) staan en wilt deze gaan staken. Staken is mogelijk vanaf bijna elke hoeveelheid. Om het makkelijk te houden zeggen wij vanaf minimaal 1 SafeCoin is het al mogelijk!

Stap 1 Het koppelen van de SafeCoin Web Wallet
Ga naar stake.safecoin.org (op dit moment alleen nog een Engelstalige website). Hier kan je een Stake account aanmaken die nodig is om te gaan staken. Druk daar op STAKE NOW om te beginnen.
stap 1 stake safecoin org v2jpgNadat je op Stake Now hebt gedrukt wordt er gevraagd om een wallet te koppelen. Druk op Connect wallet
na inloggenJPG

Kies welke wallet type je wilt verbinden
Kies de SAFE WEBWALLET. Druk hier op SAFE WEBWALLET (Ledger binnenkort handleiding)

kies walletJPG

Nu volgt er een Popup waar in een aantal stappen de koppeling gemaakt wordt tussen de web wallet en de staking procedure. Het begint met het wallet wachtwoord en druk vervolgens op UNLOCK

connect walletJPG

In het volgende scherm wordt er gevraagd om de koppeling te bevestigen. Druk op CONNECT.

stap 5 toestemming koppelingjpg

Het volgende scherm verschijnt en laat deze voor de rest van proces open staan in de achtergrond.

65641b3f-67d4-42fd-9f80-2031763d7329jpg

Stap 2 Maak een Stake account

Een stake account is het account waarmee je, een deel of al je SafeCoin kan laten Staken.
In de vorige stap is de voorbereiding geweest om de web wallet met de stake.safecoin.org website te koppelen.

Druk op CREATE STAKE ACCOUNT om verder te gaane94f827a-f11e-433e-9e0d-65b75229a37cjpg.

stap 6 stake account maken v2jpg

Hoeveel Safe ga je staken?
Vul hier het aantal SafeCoin dat je wil gebruiken om te staken in dit stake account. Zorg er voor dat er altijd een klein beetje SAFE overblijft in de wallet om fees te kunnen betalen. Voor het gemak laat er bijvoorbeeld 1 SAFE staan. In dit voorbeeld gebruik ik 25 SAFE om een Stake account aan te maken. Druk vervolgens op CREATE.
stap 8 kies te staken bedragjpg
Als het goed is komt er weer een popup in het venster dat eerder opengelaten is. 
In deze popup bevestig je de transactie en het aanmaken van 1 stake account met 25 SAFE. Druk op APPROVE.

stap 9 approve stake bedrag op accountjpg
Laat het venster dat hierna komt, wederom openstaan in de achtergrond.

Delegeer je SafeCoin Stake account
Er is nu een stake account aangemaakt met 25 SAFE en een klein beetje fee (0,00228288). Nu is het moment om een validator te vinden waarop je SAFE gaat delegeren om zo te beginnen met het ontvangen van staking rewards. (staking vergoeding) (Het is mogelijk om meerdere stake accounts aan te maken om over bijvoorbeeld je SAFE over verschillende validatoren te verspreiden. Deze tutorial beschrijft hoe je 1 aanmaakt). Een stake account kan slechts aan 1 validator gekoppeld worden.

Het stake account staat klaar om te koppelen aan aan validator. (let op je stuurt je coins daar niet heen, er is alleen een koppeling, een validator eigenaar zal ook nooit om een wachtwoord of iets dergelijks vragen. Wanneer iemand wel naar deze gegevens vraagt niet doen!)

Druk op DELEGATE om verder te gaan.
stap 10 1e stap naar validator toe v2jpg

Er verschijnt een lijst met alle beschikbare Validators. In dit voorbeeld Selecteer ik Madz (safecoin.nl).  Na het selecteren licht onderin de knop DELEGATE op. Druk daarop om te delegeren.

stap 11 kies madzjpg

Bevestig de koppeling weer in het popup scherm.

stap 12 bevestig validatorjpg

Klaar! En hopelijk bedankt :)
Nu kan je beginnen met het ontvangen van rewards!

Nog even wat aanvullende informatie wat nu te verwachten
Het stake account is nu gekoppeld aan een validator. Er is een activatie periode van 1 epoch.
Een epoch is ongeveer 2,5 dag. In de balk kan je zien hoever een epoch nog moet voordat je stake account geactiveerd is. Op het moment van activeren zal er na elke epoch een reward bijgeschreven worden op je stake acount. Een reward wordt automatisch bijgeschreven op je stake account, deze hoef je dus niet meer zelf weer toe te wijzen aan een validator. 

Dat is het! Hieronder kan je zien hoe het eruit zou moeten zien als je succesvol een stake account gekoppeld hebt aan een validator. Benieuwd hoe je rewards zijn? Log in op stake.safecoin.org of bekijk je stake account adres in de SafeCoin Explorer bij de tab Rewards.

stap 12 bevestiging van delegerenjpg


Stoppen met staken
Op ieder moment kan je kiezen om te stoppen met staken of veranderen naar een andere validator. Op het moment dat je stopt duurt het 1 epoch (of tot het einde van een epoch) dat je SAFE weer beschikbaar is in je web wallet.

Wil je alles nog nalezen via de wiki van SafeCoin dat kan hier Staking.